Η συγγραφέας Marsha Norman
Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947 στην Louisville του Κεντάκι, στις ΗΠΑ. Έκανε τρεις γάμους από τους οποίους απέκτησε δύο παιδιά. Πήρε πτυχίο από το κολέγιο Agnes Scott και το Πανεπιστήμιο της Louisville.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Louisville Times και έγραψε επίσης για την Kentucky Educational Television.
Δίδαξε μικρά παιδιά και εφήβους σε ψυχιατρικά ιδρύματα και νοσοκομεία. Αυτά αποτέλεσαν ίσως τις μεγαλύτερες επιρροές της στο γράψιμό της.
Έγραψε μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, λιμπρέτα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η επιτυχία της στο πρώτο της θεατρικό έργο Getting Out, την οδήγησε στο να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου συνέχισε να δουλεύει εκεί και διέπρεψε και στο μιούζικαλ.
Βραβεία
Το θεατρικό της έργο Καληνύχτα Μητέρα (Νight, Mother) έφερε στη Norman μεγάλη αναγνώριση, δεδομένης της επιτυχίας του στο Broadway, αλλά και της μεταφοράς του στον κινηματογράφο με την Σίσι Σπέισεκ στον ρόλο της κόρης και την Αν Μπάνκροφτ στον ρόλο της μητέρας, ενώ κέρδισε το Βραβείο Pulitzer Καλύτερου δραματικού έργου (1983) καθώς και το Susan Smith Blackburn, το Hull-Warrin er και το Drama Desk Award και το βραβείο Τόνυ καλύτερου λιμπρέτου (Νight, Mother).
Επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Drama Desk καλύτερου λιμπρέτου 1991, (The Secret Garden), το βραβείο Outer Critics Circle Τζον Γκάσνερ, καλύτερης συγγραφής θεατρικού έργου 1879, (Getting Out).
Έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Tony το 2006 και δύο βραβεία Tony Awards το 2016 για το Color Purple (μιούζικαλ).
Βραβείο 2017 για το καλύτερο μουσικό θεατρικό άλμπουμ (Color Purple)
Μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1986 σε σενάριο της συγγραφέα, σκηνοθεσία Τομ Μουρ (υποψηφιότητα Χρυσής Άρκτου, φεστιβάλ Βερολίνου, 1987), με την Σίσι Σπέισεκ και την Αν Μπάνκροφτ (υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας, φεστιβάλ Βερολίνου, 1987).
Το έργο της Marsa Norman «Καληνύχτα Μητέρα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Πύλη, το 1985-86, με τις Αλίκη Νορ στο ρόλο της μητέρας και Τζένη Ρουσσέα στο ρόλο της κόρης.
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Η εξάρτηση που καλλιεργείται στη σχέση γονέα παιδιού, ο ρόλος που μας δίνεται μέσα στην οικογένεια και η προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον ρόλο, ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας, ήταν θέματα που με είχαν απασχολήσει από την “Παρεξήγηση” του Αλμπέρ Καμύ.
Η περιοριστική πεποίθηση της Τζέσυ “δεν είμαι ικανή για τίποτα, δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω”, πως προκύπτει; Ποια είναι η ταυτότητά της; Αποφασίζει εκείνη για την ζωή της ή η μητέρα της;
Γιατί επιλέγει την αυτοκτονία ως μόνη λύση;
“Η ζωή μου μου ανήκει. Εγώ θα αποφασίσω τι θα την κάνω” λέει σε μια στιγμή του έργου. Θέλει να πάρει την ζωή στα χέρια της έστω και καταστρέφοντάς την;
Πως ένας άνθρωπος οδηγείται στην αυτοκτονία;
Το έργο της Μάρσα Νόρμαν “Καληνύχτα Μητέρα” μου έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσω την ερευνά μου, πάνω στις σχέσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα στη σχέση μητέρας-κόρης.
Με βοήθησε να εμβαθύνω, να αναγνωρίσω τον φόβους και από τις δυο πλευρές, να μάθω περισσότερα, για το πως αυτοί οι φόβοι μεταλλάσσονται σε ελεγκτική συμπεριφορά και σε άσκηση εξουσίας.
Αναστασία Παπαστάθη